Képesek vagyunk-e a változásra?

Norman Doidge neves pszichiáter könyvében, melynek címe “A változó agy”, kapunk választ erre a kérdésre:

„Kimutatták, hogy az agy minden egyes tevékenysége során megváltoztatja önnön szerkezetét, és folyamatosan tökéletesíti áramköreit, hogy a feladatokat jobban tudja végezni.”

Tehát agyunk képes a változásra, amit „neuroplaszticitásnak” nevezünk.

Miért fontos felfedezés ez?

Sokáig azt gondolták a tudósok, hogy agyunk „statikus”, és ami beprogramozódott az agyunkba, annak a helye és idegi kapcsolatai fixen rögzülnek. A mai kutatások mostanra bebizonyították, hogy agyunk képes a változásra, átalakulásra. Számos kutatás és kísérlet eredményeképp megállapították, hogy agykárosodás után az agy átalakuláson megy keresztül, és más területek át tudják venni az elvesztett funkciókat. De ha csak azt nézzük, hogy tanulás és gyakorlás révén agyunk megjegyzi és beépíti az információkat, már tapasztaljuk ennek bizonyosságát. A pszichoterápiák is azért tudnak működni, mert bizonyos módszerek segítségével új idegi kapcsolatok alakulnak ki, és az agyban már nem a berögzült, akár szorongáskeltő, mechanizmusok kapcsolnak be.

Ha agyunk ilyen fantasztikus átalakulásra képes, akkor  miért ne változtathatnád meg régi, berögzült szokásaidat, hogy helyette új, céljaidat támogató gondolatokat, viselkedési szokásokat tudj kialakítani.

A könyvben számos gyakorlatot találunk, melyből az egyiket kiragadtam:

  1. Figyelni: figyeld meg mi van benned, úgy hogy nem címkézed negatívan, csak tudatosítod, hogy ez egy idegrendszeri program bekapcsolása.
  2. Válaszgátlás: figyeld meg, hogy mi a szokásos viselkedésed, amikor bekapcsol ez az adott programod, és hagyd abba minél hamarabb.
  3. Átfókuszálás: kérdezd meg magadtól, mi lenne az ideális, mit szeretnél, és tégy aszerint, vagy fogj egy olyan tevékenységbe, ami hasznosabb számodra.

Ha további érdekességek érdekelnek ebben a témában, ajánlom figyelmedbe a fenti idézetnél megjelölt könyvet.

Ha úgy érzed, szeretnél változtatni az életeden, vannak szokások, amit le szeretnél tenni, és újakat beépíteni, van megoldás. Ha vágysz egy sikeresebb, boldogabb életre, akkor tudd, hogy igenis te vagy a „kormányos”, tudsz tenni érte! Nincs semmi sem kőbe vésve!

A ConnAct Up módszertanában is 10 féle módszert sajátíthatsz el, melyekkel sikeresen megváltoztathatod szokásaidat, és egy boldogabb életet tudsz kialakítani magadnak.

Ha szeretnél hasznos, gyakorlati eszközöket kapni a változáshoz, mi segítünk. Nézz körül csoportos és egyéni lehetőségeink között!

Oszd meg
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Mondd el véleményed